NEETAceToday's NEET Daily

Quantitative estimation of carbon, hydrogen, nitrogen, halogens, sulphur and phosphorus: NEET MCQs with answers

90 questions on this topic of Purification and Characterisation of Organic Compounds (NEET 2027 syllabus). Here are 12; tap one to see its answer and explanation.

Practise Purification and Characterisation of Organic Compounds freeAll Purification and Characterisation of Organic Compounds questions

Free with a Google sign-in; NEET Daily needs no sign-in at all.

medium

1. In Carius estimation, 0.2 g of an organic compound gave 0.404 g of AgCl. The percentage of chlorine in the compound is:

  1. 16.4 %
  2. 100 %
  3. 25 %
  4. 50 %
Show answer and explanation

Answer: (D) 50 %

%chlorine = (35.5/143.5) × (0.404/0.2) × 100 = 50%.

medium

2. In Carius estimation, 0.25 g of an organic compound gave 0.235 g of AgBr. The percentage of bromine in the compound is:

  1. 29.6 %
  2. 40 %
  3. 20 %
  4. 60 %
Show answer and explanation

Answer: (B) 40 %

%bromine = (80/188) × (0.235/0.25) × 100 = 40%.

medium

3. On complete combustion, 0.5 g of an organic compound gave 0.55 g of CO₂. The percentage of carbon in the compound is:

  1. 21.8 %
  2. 15 %
  3. 70 %
  4. 30 %
Show answer and explanation

Answer: (D) 30 %

%C = (12/44) × (mass of CO₂/mass of compound) × 100 = (12/44) × (0.55/0.5) × 100 = 30%.

medium

4. In Carius estimation, 0.15 g of an organic compound gave 0.333 g of AgCl. The percentage of chlorine in the compound is:

  1. 18.1 %
  2. 27.5 %
  3. 55 %
  4. 45 %
Show answer and explanation

Answer: (C) 55 %

%chlorine = (35.5/143.5) × (0.333/0.15) × 100 = 55%.

medium

5. In Kjeldahl's method, the ammonia evolved from 0.75 g of an organic compound neutralised 25 mL of 0.1 N H₂SO₄. The percentage of nitrogen in the compound is:

  1. 4.67 %
  2. 9.33 %
  3. 2.33 %
  4. 1.31 %
Show answer and explanation

Answer: (A) 4.67 %

%N = 1.4 × N × V/m = 1.4 × 0.1 × 25/0.75 = 4.67%.

medium

6. In Carius estimation, 0.15 g of an organic compound gave 0.123 g of AgBr. The percentage of bromine in the compound is:

  1. 35 %
  2. 17.5 %
  3. 25.9 %
  4. 65 %
Show answer and explanation

Answer: (A) 35 %

%bromine = (80/188) × (0.123/0.15) × 100 = 35%.

medium

7. On complete combustion, 0.2 g of an organic compound gave 0.623 g of CO₂. The percentage of carbon in the compound is:

  1. 42.5 %
  2. 15 %
  3. 61.8 %
  4. 85 %
Show answer and explanation

Answer: (D) 85 %

%C = (12/44) × (mass of CO₂/mass of compound) × 100 = (12/44) × (0.623/0.2) × 100 = 85%.

medium

8. On complete combustion, 0.25 g of an organic compound gave 0.458 g of CO₂. The percentage of carbon in the compound is:

  1. 25 %
  2. 50 %
  3. 36.4 %
  4. 100 %
Show answer and explanation

Answer: (B) 50 %

%C = (12/44) × (mass of CO₂/mass of compound) × 100 = (12/44) × (0.458/0.25) × 100 = 50%.

medium

9. In Kjeldahl's method, the ammonia evolved from 0.25 g of an organic compound neutralised 10 mL of 1 N H₂SO₄. The percentage of nitrogen in the compound is:

  1. 56 %
  2. 28 %
  3. 1.75 %
  4. 84 %
Show answer and explanation

Answer: (A) 56 %

%N = 1.4 × N × V/m = 1.4 × 1 × 10/0.25 = 56%.

medium

10. On complete combustion, 0.3 g of an organic compound gave 0.77 g of CO₂. The percentage of carbon in the compound is:

  1. 35 %
  2. 30 %
  3. 70 %
  4. 50.9 %
Show answer and explanation

Answer: (C) 70 %

%C = (12/44) × (mass of CO₂/mass of compound) × 100 = (12/44) × (0.77/0.3) × 100 = 70%.

medium

11. In Carius estimation, 0.15 g of an organic compound gave 0.106 g of AgBr. The percentage of bromine in the compound is:

  1. 70 %
  2. 22.2 %
  3. 30 %
  4. 15 %
Show answer and explanation

Answer: (C) 30 %

%bromine = (80/188) × (0.106/0.15) × 100 = 30%.

medium

12. On complete combustion, 0.2 g of an organic compound gave 0.55 g of CO₂. The percentage of carbon in the compound is:

  1. 54.5 %
  2. 25 %
  3. 37.5 %
  4. 75 %
Show answer and explanation

Answer: (D) 75 %

%C = (12/44) × (mass of CO₂/mass of compound) × 100 = (12/44) × (0.55/0.2) × 100 = 75%.

Keep going with Purification and Characterisation of Organic Compounds. All 448 questions with instant answers, your mistakes saved for revision and your accuracy by topic.

Other topics in Purification and Characterisation of Organic Compounds